Să nu ignori aceste cuvinte și gesturi ale omului de lângă tine, care îți rănesc inima

Să fie clar pentru toți cei implicați într-o relație: faptul că iubești pe omul de lângă tine nu înseamnă că trebuie să accepți orice fel de comportament, să ignori realitatea și să trăiești o iluzie. Să nu confundăm angajamentul și responsabilitatea cu dependența și statutul de victimă.

Este frumos atunci când partenerul răspunde la emoția ta sinceră cu aceeași sinceritate. Când dă dovadă de empatie, de înțelepciune și de o atitudine corectă, asumându-și rolul, încercând să fie mai bun, demonstrând că-i pasă cu adevărat.

Dar ce faci atunci când indiferența ia locul unei atitudinii grijulii? Te întrebi ce se întâmplă între voi, unde a dispărut omul blând de cândva. Sau poate că acea persoană doar juca un rol, acoperindu-și adevăratul caracter cu masca minciunii.

Până la urmă, nu accepta gesturi și cuvinte care îți rănesc inima, care te fac să regreți că mai ești alături de acest om, care îți fură din timpul prețios, din visurile tale, din ambițiile mari, dispărute pe fundalul unui efort continuu de a menține relația.

Nu este dificil să-ți dai seama că acest personaj doar vrea să profite de sentimentele tale. În primul rând, analizează un detaliu foarte important: ești o prioritate pentru el sau nu? Asta înseamnă că va fi alături atunci când e nevoie de prezența lui.

Absența nemotivată sau argumentată fals este dovada vie că nu-i pasă. Îți răspunde vag la întrebări importante, te lasă mereu cu multe îndoieli în suflet. Nu te ajută, chiar dacă o poate face. Sau, cel mai simplu gest: nu te întreabă cum te simți sau cum ți-a fost ziua.

Manifestă interes doar când are chef sau când are un motiv personal

El îți respectă valorile, pasiunile, dorințele, hobby-urile? Sunt lucruri care te reprezintă, sunt parte din lumea ta, iar dacă atitudinea lui este umilitoare, dacă se amuză pe seama lucrurilor importante pentru tine, este un semn clar că nu te respectă deloc.

Iar lipsa respectului anulează orice formă corectă de interacțiune. Nimeni nu are dreptul să se joace cu emoțiile tale. Tu doar înțelege la timp felul său de a fi, ascultă-i cuvintele, încearcă să descoperi mesajul lor ascuns. S-ar putea ca în spatele unui jurământ de fidelitate să fie doar o acțiune repetitivă.

El dă vina pe tine, atunci când lucrurile nu merg bine în relație. Se preface o victimă colaterală, pe când știi în sinea ta că nu ai făcut nimic ieșit din comun. Sau devine defensiv imediat cum încerci să-i vorbești despre necesitățile acestei relații.

Îți tot explică lucruri absurde, îți spune că nu este pregătit pentru acest pas. Dar un comportament demn nu înseamnă un nou pas, el reprezintă piatra de temelie a oricărei relații sănătoase. Să îți asumi tot ceea ce se întâmplă în relația ta este o normalitate.

Mai nou, are și un comportament agresiv? Este atât de convins că nu vei pleca de lângă el, încât își permite să te înjosească, să-ți spună cuvinte urâte. Suprinde-l cu o atitudine demnă, cu o poziție fermă în raport cu felul său imatur de a te trata.

Omul de alături trebuie să te susțină, să îți ofere siguranța și plăcerea de a-i fi alături. Dacă nu ai o stare de bine alături de el, este timpul să regândești prezența ta în această relație.

© Sufletisme.ro