Ce presupune parteneriatul într-o relație?
Acesta face diferența dintre ceea ce numim o relație asumată și o aventură. Poți fi iubita/iubitul cuiva, fără ca neapărat să-i devii partener. De obicei titlul vine ca o consecință a unui angajament serios și asumat, cum ar fi căsătoria. Dar nu e neapărat. Pentru că, oricât de oficial și protocolar nu ar suna termenul, parteneriatul este independent de orice presupune instituționalizarea căsniciei. El este un contract nescris, mutual, pe care ni-l negociem singuri, firesc, pentru a asigura o bună funcționare a relației.
Parteneriatul este o necesitate conștientă, care poate susține emoția în calea ei spre un final fericit.
De aceea, atât timp cât simți doar emoție, dar nu și asumare, cel mai probabil trăiești o aventură. Nu este exclus ca aceasta să capete valențele unui parteneriat în timp, dacă vei fi în contact cu necesitățile tale și vei primi un răspuns de aceeași natură.
Cum ne dăm seama că alături avem pe cineva care nu e dispus să ne fie partener?
1. O discuție despre o eventuală căsătorie sau angajament mai serios i se pare de speriat și evită pe cât de mult posibil să-și facă planuri de lungă durată cu tine.
2. Cei din jur nu au încredere în relația voastră. De cele mai multe ori, din exterior se observă aspecte pe care noi refuzăm să le vedem, pentru a nu peturba cursul relației.
3. Nu este preocupat decât de aspectele care-l interesează referitor la tine. Vă simțiti bine atât timp cât nu îi ceri să iasă din zona lui de confort. Dacă simți că nu e dispus să te cunoască și să te accepte în totalitate, probabil e interesat doar de o relație temporară.
4. Este un egoist nativ. Ești în relație cu el de câțiva ani, dar îl simți mereu preocupat doar de el însuși, atent la nevoile și stările sale, dar indiferent față de ale tale? E clar că nu a înțeles ce înseamnă să fii partenerul cuiva. Și dacă nici tu nu i-ai reproșat acest aspect, înseamnă că și tu mai ai de lucru.
5. Este toxic – în prezența lui te simți devalorizată, umilită, agresată? Ceea ce construiți nu este un parteneriat. Oprește-te acum și înlătură acest om din viața ta.
6. Este cel mai bun amant, dar nu și cel mai bun prieten?
Probabil ai alături doar atât. Un amant. Un partener va avea curiozitatea să te cunoască în toată complexitatea ta și să-ți fie alături în orice situație a vieții. În primul rând ca om, ca prieten, și desigur, inclusiv ca amant.
7. Vă certați mai des decât vă împăcați. Simți că aveți scopuri și obiective foarte diferite și că nu reușiți să faceți compromisuri care să nu vă dea viața peste cap. Probabil nu e partenerul potrivit pentru tine.
8. Ascundeți lucruri unul de celălalt. Pentru că nu vă simțiți liberi să discutați sau nu sunteți interesați să lăsați pe celălalt să vă cunoască așa cum sunteți. Nu vreți ca el/ea să vă cunoască trecutul, familia, prietenii sau, chiar faptul, că nu e unica/unicul cu care vă împărțiți viața pe plan sentimental și amoros.
9. Nu este responsabil față de angajamentele pe care le faceți. Are așteptări de la tine, dar nu este dispus să se implice deloc pentru a rezolva problemele voastre comune. Fie este pasiv, leneș sau dezinteresat. Dar nici una dintre aceste calități nu-l recomandă ca partener.
10. Nu ești fericită alături de el. Acesta este un semnal că pareneriatul vostru nu este funcțional. Fie nu ești mulțumită de rolul pe care-l ai în raport sau datorită lui, fie comunicarea voastră este bolnăvicioasă și nu reușiti să vă aliniați soluțiile, fie sunteți prea diferiți pentru a fi aduși pe aceeași undă… Parteneriatul presupune toate aceste eforturi, doar atât timp cât rezultatul este armonia în cuplu. Dacă nu acesta este rezultatul, e clar că parteneriatul vostru eșuează.
Îți doresc să descoperi și să găsești partenerul minunat pe care-l meriți!
Gând bun.
© Sufletisme.ro
Sursa foto: freepik.com