Cum e să iubești pe cineva, care nu te-a iubit niciodată

Adevărul despre iubire este că nimeni nu este niciodată protejat de ea. Iubirea te poate lovi oricând și oriunde, aruncându-ți peste fereastră multe dintre convingerile care îți dominau viața până în acest moment, precum și toate planurile de viitor.

Iubirea este despre vulnerabilitate și turbulență emoțională. Iubirea este despre imprevizibilitate. Niciodată nu știm cine ne-ar putea intra în inimă și răvăși întreaga ființă. Mai mult de atât, nici măcar n-avem garanții că acea persoană simte același lucru pentru noi.

Sunt șanse reale să ne prindem într-o iubire fără răspuns, o iubire plină de suferință și neîncredere în sine, care din primele clipe este sortită la eșec. E o durere incredibilă să iubești pe cineva, care nu te-a iubit niciodată.

Totuși, această experiență ascunde în ea un potențial incredibil pentru autodescoperirea și vindecarea rănilor noastre.
Și asta e pentru că o iubire fără răspuns ne confruntă cu toate imprefecțiunile și traumele noastre, reconectându-ne la suferința copilului nostru interior.

Suntem puși față în față cu rana respingerii și asta ne obligă să ne adresăm întrebări precum: „De ce nu mă iubește și el?”, „oare nu sunt suficient de atrăgătoare/inteligentă/de success/etc. pentru el?”, „oare dacă o să mă schimb, el o să mă iubească?”

Ajungem să navigăm prin propriul suflet, încercând să înțelegem dacă suntem defecți sau dacă există un alt motiv pentru care suntem respinși. Ne punem la dubiu nu doar atractivitatea și caracterul, dar și întreaga valoare umană.

Ceea ce firește că e un lucru profund eronat

Adevărul este că tânjim după iubirea acelui om doar pentru că nu putem găsi acea iubire în noi înșine. Cu alte cuvinte, unica lipsă care există cu adevărat în noi este lipsa iubirii de sine. Fără ea, ajungem să simțim un gol interior, care ne îndeamnă să găsim miezul cu care să-l umplem în afara noastră, adică în relații, carieră, frumusețe, etc.

La început acest lucru chiar ar putea funcționa, dar la un moment dat se poate întâmpla ca persoana în care ne-am îndrăgostit să nu ne răspundă cu aceeași afecțiune, cariera să se prăbușească, iar frumusețea să se spulbere sub povara anilor.

Asta e pentru că nu putem conta prea mult pe ceea ce se află în exterior. Lumea din afara noastră e prea dinamică și imprevizibilă. Stabilitatea și puterea personală le putem găsi doar în interiorul nostru. Dar reține – acest lucru nu anulează durerea și suferința.

Le simți când lucrurile nu merg conform planului tău, când ești neînțeleasă sau respinsă. E normal și sănătos să simți tot ce simți, fără excepție. Dar nu mai plasa responsabilitatea pentru acele sentimente pe umerii altor oameni. Găsește explicația și soluția în tine, doar așa vei putea fi cu adevărat fericită.

Iată de ce atunci când inima îți este respinsă, încetează să mai cerșești iubirea acelui om. Învață să o cultivi în tine de sine stătător. Mergi înainte și fii sigură că acolo undeva, cu siguranță, se află omul care îți va prețui inima mai mult decât ți-ai fi putut imagina vreodată.

Dar pentru asta trebuie să te iubești mai întâi.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com