Cum prima ta dragoste îți poate influența viitoarele tale relații

Nu vei iubi cu adevărat de prea multe ori în viață. Vor exista pasiuni, atracții, feluri și feluri de atașament, însă acea stare de copleșire, de încredere totală și euforie o vei trăi, cu mult noroc, doar de câteva ori. Iar dintre toate iubirile ce vor veni și vor pleca din viața ta, prima va avea un rol special.

Ai fi vrut ca această dragoste să fi fost și ultima, însă nu de fiecare dată acest lucru este posibil. Atunci la fel de important este ceea ce rămâne în urma acestei emoții unice.

Prima ta dragoste devine demonul sau îngerul tău, care îți va alunga toate fricile sau ți le va transforma în coșmaruri. Uneori vei încerca să construiești din nou, dar emoțiile tale vor fi blocate în urmele de îndoială și neîncredere venite din trecut.

Vei dori să lipești la loc o inimă ruptă în bucăți și îți va fi atât de greu. Alteori vei sta alături de iubirea din prezent și vei privi cu recunoștință în trecut, mulțumind pentru lecție.

O parte din noi rămâne atașată de trecut

Mai ales dacă acea relație s-a sfârșit dureros și acel om ne-a făcut să suferim. Devenim tăcuți sau furioși, dependenți sau influențabili, rămânem ancorați de o poveste care nu ne mai aparține,.

Dar fără de care este imposibil să construim mai departe propria poveste. E nevoie de timp și de maturitate pentru a depăși aceste stări. E nevoie de alte povești, acolo unde putem găsi echilibru și încredere.

De multe ori ne așteptăm ca următoarea relație să fie la fel de intensă ca prima. Vrem să trăim din nou și din nou acea senzație de fericire deplină, acea pierdere în necunoscut, acea detașare de realitate.

Nu întotdeauna înțelegem că rolul primei relații nu este cel de exemplu pentru tot ce va urma. Uneori este o dovadă fermă de „așa nu”. Încercăm să repetăm acea relație.

Să copiem cât mai mult din felul nostru de a fi, de multe ori în detrimentul realității. Suntem disperați să demonstrăm nouă înșine că putem. Dar timpul trece, romantismul în exces nu își mai găsește locul.

Prima dragoste a fost un început

Un focar de nebunie și entuziasm, relația care va urma are nevoie de mai mult decât emoție pentru a supraviețui. Indiferent cât de fericită sau tristă a fost prima dragoste, încetează să trăiești cu trecutul.

Trecutul te aboarbe în mlaștina lui, plină de regrete și nemulțumire. Trecutul fură din magia prezentului, acolo unde ești o persoană cu mai multă experiență, deci mai pregătită să accepți o relație serioasă.

Acceptă ceea ce s-a consumat deja. Acceptă lecția și omul care ți-a fost alături. Pășește cu demnitate către un nou început. Refuză să rămâi blocată în lumea primei iubiri. Ia de acolo ce a fost mai bun.

Ia lecția și emoția, amintirea și recunoștința, dar nu lua regretele. Niciodată nu lua cu tine regretele.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com