O imagine de sine pozitivă este fundamentul unei existențe fericite. Prin ea învățăm să navigăm prin viață cu încredere și deschidere față de experiențe noi. Tot prin ea izbutim să construim relații de calitate cu oamenii din jurul nostru.
O imagine de sine pozitivă este, fără îndoială, elementul cheie în tot ceea ce ține de echilibru lăuntric și succes. Foarte mulți dintre noi, însă, au o imagine de sine mai puțin pozitivă, lucru care le afectează realizările la locul de muncă, relațiile cu oamenii, dar și starea de bine în general.
Un motiv fundamental pentru care acest lucru se întâmplă este că nu lucrăm suficient de mult asupra personalității și mentalității noastre. Deși suntem adulți, în sensul deplin al acestui cuvânt, continuăm să operăm cu ideile, convingerile și comportamentele pe care le-am învățat în copilărie.
Care, în majoritatea cazurilor, nu ne mai servesc.
Le tratăm ca și cum ele ar fi postulate universtale și adevăruri supreme. Nu le mai punem la îndoială, chiar dacă intuim că ele ar putea fi sursa nefericirii noastre. Și cel mai des, ele chiar sunt. Ne atrag într-un cerc vicios, acolo unde nu știu exact mai nimic.
Ele sunt, de fapt, voci ale părinților, profesorilor și colegilor care ne tachinau și/sau ne transmiteau mesaje greșite despre cine suntem noi cu adevărat și cum ar trebui să ne poziționăm în relație cu oamenii.
Ele nu sunt reflecția autentică a cine suntem și cu siguranță nu sunt o instrucțiune prea eficientă pentru a ne organiza viața. Și chiar dacă nu e tocmai fericită această ordine a lucrurilor, nu înseamnă că noi trebui să ne supunem ei.
Devenind adulți căpătăm puterea asupra modului în care ne simțim și ne percepem pe noi înșine. Alegerea de a ne vedea dintr-o perspectivă pozitivă, încurajatoare și afectuoasă, sau dimpotrivă – profund negativistă, ne aparține.
E datoria noastră să ne acceptăm neajunsurile, lucrând în același timp asupra lor. Creând spații pentru ceva mai bun, mai frumos. E datoria noastră să căutăm frumosul și specialul din noi, chiar dacă lumea exterioară nu pare să observe aceste trăsături în noi.
E datoria noastră să avem încredere în noi
În potențialul și atractivitatea noastră, înainte ca toți ceilalți să aibă șansa de a le vedea. Asumându-ne responsabilitatea pentru construcția graduală a unei abordări pozitive asupra noastră, devenim carismatici. Devenim persoane interesante pentru cei din jur.
Asta pentru că astfel învățăm să ne simțim bine în propria piele și să adorăm propria noastră companie. Astfel devenim empatici cu noi înșine, independenți de modul în care ne evaluează ceilalți. Devenim autosuficienți, împăcați cu ceea ce ne reprezintă.
Oamenii sunt atrași magnetic de astfel de persoane. Ei știu că o persoană care a ales să-și redobândească puterea prin autoacceptare și dragoste de sine nu-i va judeca niciodată pe alții neîntemeiat. Nu va încerca să pară ceea ce nu este de fapt.
Astfel de persoane sunt mult prea ancorate în menajarea propriului echilibru lăuntric, ca să-și irosească energia pe greșelile și metehnele altor oameni. Fii și tu o persoană deschisă, gata să evolueze și să se iubească cu adevărat.
© Sufletisme.ro