Nu ascunde ceea ce simți. Emoțiile se pot întoarce împotriva ta prin furie necontrolată

Furia este una dintre emoțiile primare pe care le manifestăm. Este absolut firesc să experimentăm stări de furie, mai ales dacă trăim într-un mediu aglomerat, care pune multă presiune pe umerii noștri și care aduce foarte mult zgomot de fundal.

Furia poate avea nenumărate cauze. Iar dacă suntem printre cei care suferă de lipsa controlului asupra ei, primul lucru pe care am putea să-l facem este să identificăm emoția de la baza furiei.

De cele mai multe ori furia vine din lipsă de control, în situații în care ne simțim depășiți. Suntem furioși pentru că uneori simțim la bază frică sau rușine, alteori nedreptate și vulnerabilitate, alteori oboseală sau nesiguranță.

Cum să gestionăm furia, ca să nu degenereze în violență?

În primul rând, este important ca atunci când conștientizăm că simțim furie, pe baza unor indicatori fizici – transpiră palmele, respirația devine accelerată, avem dureri de cap, bătăile inimii accelerate, tensiune în mușchi, etc., să știm să o difuzăm.

Să o disociem până își pierde din intensitate. Pentru că, da, furia aduce cu ea o explozie de energie pe care e bine să o îmblânzim încă din faza ei de creștere.

Cum facem asta? Învățăm să ne controlăm și corpul, și mintea. Corpul – prin practicarea unor respirații adânci, mai rare, care ne vor relaxa mușchii. Mintea – printr-un dialog intern care să te educe.

De exemplu, atunci când ești foarte furios, încearcă să-ți abordezi starea cu umor. Umorul te ajută să te relaxezi.

Pe termen lung, încearcă să nu fii foarte fix pe ideile tale, astfel vei evita să te înfurii atât de des. Fă compromisuri mai des și nu privi orice părere diferită de a ta ca pe un atac.

Renunță să fii defensiv. Cooperează. Comunică.

Furia este caracteristică și persoanelor care își inhibă exprimarea altor emoții. Toată paleta de emoții va ieși la suprafață sub o singură mască – furia. Se întâmplă des în cazul adolescenților sau în cazul persoanelor foarte rezervate, anxioase social.

Cheia este să încerci cât mai mult să comunici ceea ce simți, conștientizând exact emoțiile care stau la bază.

Dacă tu ai pe cineva în preajmă, care e mereu furios, încearcă să-l provoci la un dialog cald. Unii oameni vor doar să fie ascultați.

Nu uita însă că furia degenerată în violență nu ar trebui tolerată pentru nimic! Gând bun.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com