Semne că ai primit titlul de „rezervă” din partea celui pe care îl iubești

Este frumos atunci când iubirea devine reciprocă, când emoțiile tale sunt recunoscute și împărtășite. Este frumos să poți elimina discuțiile dificile, întrebările fără răspuns, permanenta senzație că doar tu depui efort, te implici, vrei ceva mai mult.

Doar că nu de fiecare dată este așa. Uneori pur și simplu trebuie să accepți faptul că omul pe care îl iubești nu are aceleași sentimente. Ba mai mult, comportamentul său nu este demn de al unui partener. Sau poate că te amăgești singură numindu-l astfel, partener.

Sunt persoane pentru care iubirea altui om devine un instrument de influență și de dominare. Din moment ce înțelege că dragostea pentru ea este imensă și că omul care iubește nu va plecă nicăieri, acea persoană se va folosi de statutul de om iubit.

Va trata cu răceală și indiferență sentimentul. Va încerca prin diferite mijloace să-și impună opiniile, să aibă o atitudine dominantă, reușind să construiască în jurul celuilalt un zid de frici și de remușcări. Atunci își va atinge scopul suprem.

În primul rând, comportamentul indiferent este o strategie cu efect imediat, amplificând dependența celuilalt și sentimentul de vinovăție. Apar afirmații de genul: „Mă iubești, dar nu poți să accepți asta? Oare nu e suficient că sunt alături de tine?”

Sau, și mai simplu, devii o variantă de rezervă, una la care se poate apela de fiecare dată când lucrurile merg prost, când celelate „iubiri” nu au reușit, când vrea să-și crească din nou respectul de sine. Doar pe fundalul iubirii tale mărunte el este un zeu, care de cele mai multe ori are nevoie de admirație și recunoștință.

Astfel cazi în capcana propriilor sentimente

Crezi că ceea ce se întâmplă este o normalitate. Ar fi așa, dacă felul în care interacționați nu ar fi dictat doar de către acea persoană. Când să vă vedeți, la ce oră, în care circumstanțe – totul este deja stabilit. La început chiar îl crezi, atunci când îți spune că nu are timp. Dar apoi îi vezi pozele alături de prieteni, poze dubioase alături de alte femei.

Răspunsul său este bine pregătit: ce mai vrei de la el? Oare nu vezi că lucrurile se întâmplă ok, că ești singura pe care o nemulțumește ceva? Ești orbită de dragoste, îl crezi din nou, îți promiți să te implici mai mult, respectiv schimbi centrul de greutate al emoțiilor.

Cel mai simplu mod să-i testezi comportamentul este să procedezi exact la fel. Să-i spui că și tu ești ocupată, că vrei de data aceasta să ieși cu prietenii. Nu-ți place să privești acel film, nu ești de acord să ieșiți seara târziu, ca mai apoi să-i asculți toată frustrarea.

Vei simți o stare de neliniște din partea lui. Persoana cuminte și caldă s-a răzvrătit, pune prea multe întrebări, cere prea multe lucruri. De cele mai multe ori va dispărea din viața ta, nu înainte să te acuze de distrugerea acestei „relații”. De puține ori își va da seama că a greșit.

Tu să te întrebi: își face griji pentru tine, atunci când nu vă vedeți câteva zile? Manifestă o cât de puțină empatie față de dorințele și așteptările tale? Te-a sunat primul vreodată? Ți-a scris mesaje? A avut vreodată intenția să te suprindă plăcut?

După ce înțelegi cum stau lucrurile, îți faci câteva concluzii. Dar să știi, nu accepta niciodată să fii rezerva cuiva.

© Sufletisme.ro