Singura condiție să poți iubi pe cineva cu adevărat

Să iubești este frumos. Sacru, magic, incredibil și unic. Să oferi cuiva o parte din tine, să dăruiești acele emoții, să te lași cucerită de felul de a fi al cuiva, sperând cu atât de multă intensitate că nu vei primi înapoi refuz și dezamăgire. Să trăiești omul, în totalitate.

Ai vrea să se întâmple asta. Ai vrea să guști din imensitatea sentimentului sublim. Ai vrea să-ți poți deschide sufletul, să lași deoparte tendințe egoiste, interpretări, reproșuri, umbre ale trecutului și pur și simplu să simți omul și lumea lui. Să iubești.

Dar nu vei putea să faci acest pas important, până nu vei găsi răspunsuri la propriile întrebări. Detașat de tot ce simți în raport cu partenerul, de așteptări și promisiuni, de îndoieli și stări de admirație, răspunde-ți foarte sincer: cine ești cu adevărat?

Ce vrei de la această viață? Ce ai reușit să înțelegi până acum? Oare ești gata pentru o relație, gata să cunoști pe cineva în realitate? Oare vocea ta interioară îți vorbește despre încrederea în sine, despre valori și libertate, sau te aruncă în același abis al suferinței, al necunoașterii?

Întreabă-te: oare te iubești suficient de mult, încât să poți deschide ușa inimii și să îmbrățișezi emoțiile altcuiva? Pentru că aceasta este condiția esențială să poți iubi pe cineva: să te iubești în primul rând pe tine: necondiționat, dincolo de orice așteptări.

Să te iubești înseamnă să-ți asculți inima și rațiunea, să fii împăcată cu cine ești și ce vrei de la această viață. Să te iubești înseamnă să cunoști foarte bine care sunt limitele liniștii și nebuniei tale. Să te iubești înseamnă să te respecți, indiferent cine se află în fața ta.

Să te iubești înseamnă să nu uiți de tine, niciodată

Abia atunci când vei fi cu lecțiile învățate, cu valorile bine setate, cu înțelegerea corectă a tot ce înseamnă stimă de sine, autocunoaștere, vei putea să descoperi un alt om, fără a avea intenția să rănești, să-l asociezi cu cineva din trecut, să-l acuzi de toate lucrurile rele.

Sau dimpotrivă, să-i permiți acestui om să te umilească și să te transforme în victimă sigură în această relație. Fără a te iubi cu adevărat, fără a-ți cunoaște lumea interioară, vei deveni slabă în fața unui partener puternic, vei ceda de prea multe ori, vei anula iubirea.

Nu vei ști care sunt limitele firești ale unei relații. Până unde poate merge conceptul de iubire necondiționată și unde începe responsabilitatea, angajamentul. Vei trăi într-o stare de continuă incertitudine, atunci când îți vei spune că nu ești suficient de bună.

Te vei învinovăți pentru toate relele care se întâmplă în relație. Vei spune că din cauza ta el a plecat, sau din cauza ta el devine atât de agresiv. Încetează să folosești propriile emoții împotriva ta. Încetează să jertfești totul de dragul unei iluzii.

Dacă îți permiți să fii slabă și supusă, dacă îți permiți să devii victimă și chiar ajungi să te complaci în acest rol, înseamnă că ai o mare problemă cu iubirea de sine. Ieși din această relație, sau cel puțin ia o pauză, timp în care reconstruiește relația cu tine.

Găsește iubirea de sine, găsește încrederea în tine. Găsește curajul de a rămâne pe poziții, știind că ai dreptate. Găsește libertatea și bunătatea înterioară. Abia atunci acceptă o relație, un om, o nouă poveste în viața ta.

© Sufletisme.ro

Foto: unsplash.com