Cum să te vindeci de relațiile toxice din trecut

Sunt dureroase amintirile pe care le porți în suflet. Este și mai dureros să trăiești încă relațiile din trecut, purtând rolul de victimă. Atunci viața ta din prezent devine o umbră, iar tot ce faci este să suferi după ceea ce nici nu ai avut.

Este complicat să te vindeci de un trecut urât, acolo unde în lumea ta domnea haosul. Lucrurile devin și mai dificile, dacă te resemnezi cu situația, dacă continui să te învinovățești în zadar, asumându-ți acțiuni străine, gesturile celuilalt.

Primul pas este cel mai dificil. Te doare să accepți faptul că s-a consumat, că nimic nu mai poți să întorci. Pentru că asta te învață o relație toxică: vina îți aparține, respectul de sine dispare, nimic nu mai are sens. Din acest motiv cel mai important este să aprobi în sufletul tău procesul prin care treci.

Înțelege că acum suferi, pentru că ai fost naivă, credulă și ai oferit atât de mult, fără să primești nimic în schimb. Înțelege totuși că este o stare temporară, una de curățare spirituală, una de restălmăcire a principiilor tale.

Doar trecând prin durere, poți să depășești senzația de inferioritate și de gol. Trebuie să consumi până la ultima picătură de furie, de dor, de trădare. Abia atunci vei putea să compari ce a fost bine și ce a fost rău.

Atunci vei înțelege că acea relație a fost toxică și nimic mai mult. Că toate eforturile tale nu au fost reciproce. Că lumea ta a fost un necunoscut pentru celălalt. Așa vei depăși furia și senzația că nu mai poți controla nimic.

După, vei începe să te respecți și să te iubești cu adevărat

Crescând respectul de sine, nu vei mai permite emoțiilor bolnăvicioase din trecut să-ți inunde inima. Iubindu-te cu adevărat, vei ști că ființa ta merită mai mult, că este rațional și corect să mergi mai departe.

Deja vei gândi diferit. Deja te vei detașa de femeia suferindă de cândva, care-și sacrifica viața de dragul unui indiferent. Vei avea mai multă încredere în tine, vei ști că acel capitol s-a încheiat și nu are nimic în comun cu ceea ce trăiești în prezent.

Treptat, vei începe să crezi din nou în oameni. La început o vei face cu multă reticență, analizând fiecare gest, fiindu-ți frică să nu fii din nou trădată. Dar viața și oamenii din jur îți vor confirma că există și bunătate, există și sinceritate, există și iubire adevărată.

Să nu te complaci în stări negative. Dacă simți că nu poți face față unor momente dificile, apelează la un psiholog. Nu-ți fie teamă de ajutor, nu te închide în propria lume suferindă. S-ar putea ca acest suport emoțional să fie exact ce cauți.

Descoperă o nouă lume, acolo unde tu vei fi demnă de reușitele și valorile tale, acolo unde respectul de sine nu va dispărea niciodată, acolo unde știi ce îți dorești și ce meriți. Descoperă un viitor frumos, lipsit de remușcări, regrete, dependențe.

Meriți mai mult decât să trăiești din nou și din nou o relație care s-a sfârșit, un om care a plecat, o emoție care s-a consumat. Meriți să te iubești cu adevărat, să primești de la această lume un univers de emoții frumoase.

© Sufletisme.ro