Monotonia într-un cuplu apare ca rezulatat al rutinei și a lipsei de așteptări unul față de altul. Rutina se datorează ritmului accelerat de viață care ne inhibă din spontaneitate și ne obligă să ne reducem modul de viață la activități simplificate și bine organizate.
Automat, așteptările față de o zi din viața noastră devin previzibil de clare. Or, când vorbim despre energia vie a unei relații, despre vitalitatea și pasiunea ei, înțelegem că aceasta are nevoie de contexte neobișnuite, de diversitate, de explorare, de joc.
Oboseala este o etapă ce succede monotonia. La această etapă nu te simți doar neinteresa(n)t, ci și stresat de interacțiunile cu partenerul. Pentru că nu ma generați momente din care să alimentați afecțiunea, pasiunea, empatia, începeți să vă concentrați pe sarcini mai pragmatice: rutini casnice, îndatoriri sociale, etc.
La un moment dat, partenerul în sine devine reprezentantul unor obligații care vă copleșesc și vă tensionează și din acest motiv alegeți să îl evitați.
Cum să evităm aceste momente?
1. Schimbați contextul zilnic
Nu vă încărcați agenda, lăsați loc imprevizibilului. Nu faceți planuri, dar lăsați-vă duși de poftele și nebuniile momentului. Astfel, veți ridica nivelul de adrenalină și vă veți relaxa.
2. Schimbați peisajul
Călătoriți cât mai mult și mai des. Dacă aveți posibilitatea – alternați călătoriile cu prietenii cu cele în doi sau cu copiii. Chiar dacă bugetul nu vă permite, tot aveți oportunitatea de a lua cina într-o locație nouă, de a merge în vizită la prieteni, părinți sau de a explora sub diverse activități sportive țara/localitate în care locuiți.
3. Lansați-vă unul altuia provocări
Dacă ești conștient de motivele pentru care relația voastră a devenit monotonă, încercați să lucrați asupra lor. Ce-ați zice, de exemplu, de o regulă de tipul Fără telefon în dormitor sau o provocare de tipul 30 de zile de jogging împreună? Dacă veți lucra la a găsi oportunități de conectare, ele vor schimba dinamica cuplului vostru.
4. Delimitați bine rolurile
Poate că ați obosit unul de celălalt pentru că serviciul și stilul de viață vă obligă să fiți permanent alături unul de celălalt? Poate ați obosit să vedeți non-stop același om, oricât de mult îl iubiți? Este absolut firesc. Este dificil să delimitezi rolurile și să te deconectezi de la unul la altul fără a transfera din încărcăturile implicite.
Încercați, totuși, să vă organizați activitățile în așa fel încât să vă păstrați cât mai mult din independență la serviciu, pentru a vă putea bucura de revederea partenerului în intimitatea casei.
5. Lucrați asupra voastră individual
Deveniți voi înșivă persoanele interesante și pline de energie pe care așteptați să le aveți alături. Faceți activități care vă dezvoltă, vă scot din zona de confort și pe care, cu bucurie sau cu înflăcărare să vreți să le împărtășiți cu cel drag. Fie că e vorba de o schimbare de look sau un proiect în care vă aventurați, acestea vă vor schimba starea de spirit și, implicit, energia pe care o aduceți în relație.
6. Creați momentele voastre de nebunie
Amintiți-vă care au fost momentele care v-au adus relaxare și nebunie în cuplu. Repetați experiențele. Prostiți-vă împreună, permiteți-vă să ieșiți din tiparul obișnuit și rigid.
7. Romantismul e încă la modă
Căutați modalități prin care să ajungeți la inima partenerului. O cină romantică sau un dejun în pat, un buchet de flori sau un bilet la meciul echipei preferate. Un compliment pe care îl spui cu drag sau un gest de atenție neașteptat. Toate pot să îți reamintească că fiecare zi e diferită și că avem posibilitatea să îi dăm o savoare diferită când simțim că viața își pierde gustul.
Gând bun.
© Sufletisme.ro