În relația unde este frică nu găsești iubire, găsești doar dependență și manipulare

De câte ori ai confundat iubirea cu dependența, refuzând să accepți o realitate crudă, de teamă să nu pierzi omul pe care singură l-ai transformat în zeu? De câte ori te-ai mințit că ești fericită, ștergându-ți lacrimile pe ascuns în baie?

Există o limită invizibilă între emoție și suferință, pe care de multe ori nici nu înțelegi că ai depășit-o. Spui că iubești, spui că lumea ta e plină de culori vii și doar undeva în adâncul sufletului tău îți dai seama cât îți este de frică.

În relațiile sănătoase nu există loc pentru interpretări sau scuze. A fost oribil de gelos la o petrecere, doar pentru că te iubește enorm. Ai refuzat să ieși cu toate prietenele tale, doar pentru că ai vrut să-i faci pe plac și să stai cu el acasă.

Te-a obligat să refuzi acea ofertă la serviciu, doar pentru a-ți explica mai târziu că ține mult la tine și că toată lumea vrea să profite de bunătatea ta. Atunci nu înțelegi cât de false și manipulatoare sunt aceste manifestări.

Apoi începe să-ți fie atât de frică de faptul că ai putea să-l pierzi

Urmează o nouă etapă de cedări și compromisuri, toate făcute de tine. Începi să te schimbi, fizic și emoțional, încercând să-i ghicești gusturile, plăcerile. Accepți lucruri pe care până nu demult le refuzai cu vehemență. Și în tot acest timp asiști la o pasivitate crescândă a partenerului.

Ba mai mult, acesta simte că te poate controla și scoate noi arme emoționale. Șantaj, amenințări, jigniri, umiliri în public, pe anulezi pe rând, convinsă că iubirea și numai iubirea este elementul de legătură dintre voi.

Sfaturile celor din jur sunt doar semne de invidie, iar atitudinea lui indiferentă – doar o umbră trecătoare pe zidul de nepătruns al dragostei voastre.

Construiești o lume imaginară, acolo unde sunteți fericiți. În tot acest timp, frica de a-l pierde se trransformă în frica de a fi alături de el.

Totuși, știi că nu poți să pleci. Îl iubești prea mult, dar și el te-a amenințat că nu va accepta acest pas. Limita în relație după care nu mai ești omul iubit, ci folosit, a fost depășită demult.

Astfel, ai pierdut controlul asupra propriilor tale decizii și acțiuni

Tot ce faci, faci în numele lui și pentru el. Fiecare clipă liberă o petreci alături de el. Fără prezența lui alături ești atât de slabă, lipsită de importanță. Această stare a fost construită în timp, impusă pas cu pas, ca într-un final să o asimilezi cu ușurință.

Este foarte greu să pleci din așa relație, întrucât crezi cu putere că astfel ai pierde o parte din tine. Dar nu este imposibil. Acolo unde îți pare imposibil să faci un pas înainte, fă-l alături de un specialist, gata să te ajute și să te îndrume.

Acolo unde drumul este închis, găsește curajul să faci o cărare din iubirea față de sine. Învață și începe să te iubești mai mult, atunci nu ai cum să permiți altcuiva să te umilească și să-ți fure visurile.

În relația unde este frică nu găsești iubire, găsești doar dependență și manipulare. Găsești emoții false și doar un singur câștigător.

Tocmai din acest motiv este infinit mai important să păstrezi o relație sănătoasă și un partener de încredere. Iubește-te mai mult, oferă iubire și atașament, cere iubire și atașament.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com