Nu te mai întoarce la omul care s-a folosit de tine

Dependența este distrugătoare, în mod special pentru un suflet curat, plin de dragoste și străin de obiceiuri toxice. Dependența stoarce sufletul de emoții, îl reduce la o existență monotonă, îi așează în față un scenariu gri, în care nu vei găsi reciprocitate, dorință, dor.

De multe ori întoarcerea este o consecință a acestei dependențe. Nu-ți pasă că acest om s-a folosit de tine. Nu vrei să crezi că este posibil acest lucru. În schimb, ești sigură că omul de lângă tine se va schimba. Că totul a fost o greșeală, o pură întâmplare.

Te agăți cu disperare de un vis, de o iluzie. Pentru tine, visul înseamnă o nouă șansă oferită propriei vieți. Pentru celălalt, ocazia perfectă să-și susțină imaginația bolnavă, comportamentul negativist, atitudinea total nepotrivită unui partener de încredere.

Dar nu are rost. Nimic din acest efort nu are rost, dacă intențiile tale nu sunt înțelese. Dacă trecutul îți spune un singur lucru: această experiență nu ți-a oferit nimic pozitiv. Dimpotrivă, ți-a tăiat aripile, limitându-te la o imitare perfectă a dorințelor celuilalt.

Omul care te-a făcut să suferi, fiind conștient de comportamentul său, nu își are loc în prezentul tău. Nu au existat păreri de rău, schimbări de atitudine. Au existat însă atacuri la persoana ta, pasarea responsabilității, crearea unui joc cu un singur învins.

Maturitatea emoțională trebuie să fie o barieră sigură în calea intenției de a reveni la un partener toxic. Ai evoluat, ai început să te iubești și să te respecți mai mult. Ai înțeles că acea relație de fapt nu putea fi definită ca relație. Era o persoană care profita de altă persoană.

Dar nu de fiecare dată este atât de simplu

Se întâmplă să-ți spui că nu ai încetat să iubești acel om. Se întâmplă să auzi de la mulți oameni din jurul tău că ceea ce simți nu este iubire și să nu-i crezi. Te lași purtată de valul emoțional creat de propria ta minte. Începi să-l cauți pe stradă, în amintirile tale, oriunde.

Îl găsești și în acel moment sufletul tău îți spune că s-a regăsit. Fără a conștientiza faptul că e vorba de aceeași iluzie. Vrei să înlocuiești dezamăgirea cu o altă emoție. Vrei să-ți spui că meriți mai mult din partea acestui om. Dar, în toată această poveste, ce vrea el?

Cel mai probabil vrea să se folosească din nou de slăbiciunile tale. Cel care ți-a rănit inima, o va face cu ușurință încă o dată. Va lovi în punctele tale sensibile, îți va promite totul, fără a oferi nimic. Scenariul e același, personajele sunt aceleași, deznodământul este același.

Totuși, problema nu este el. E vorba de alegerea pe care o  faci, de cât de mult te respecți. E vorba de priorități și valori. Acolo unde există limite, asumare, iubire de sine, învățarea unor lecții, nu vor exista decizii în defavoarea propriei persoane. Nu vei lăsa sufletul tău în brațele unui străin.

Nu vei accepta mai puțin decât știi că meriți. Nu te vei lăsa folosită din nou. Încetează să pui pe același cântar iubirea adevărată și dependența, îmbrățișările calde și emoțiile forțate. Încetează să-ți bați joc de propria demnitate. Spune NU la timpul potrivit.

Spune NU omului care ți-a demonstrat că nu este demn de încredere. Spune NU unei suferinți repetate, unui timp pierdut. Regăsește-te, cunoaște-te mai bine, asumă-ți fiecare clipă și primește în viața ta doar oameni buni, sinceri, cu dragoste în suflet.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: freepik.com