Semne că partenerul tău nu este satisfăcut emoțional în relație

Satisfacția emoțională este predispoziția-cheie pentru edificarea unei relații de succes. Fără ea iubirea noastră față de partener se stinge lent, dar sigur. Chiar dacă în momentele rare de afecțiune avem senzația că ceea ce simțim este dragoste adevărată, s-ar putea să ne înșelăm. Asta pentru că această afecțiune rară și nestabilă ar putea camufla faptul că nu suntem înțeleși de către partenerul nostru. Necesitățile și dorințele noastre nu sunt o prioritate pentru el.

Dacă ne dorim să facem parte dintr-o comuniune autentică, în care să fim iubiți, acceptați și susținuți, nu putem neglija dimensiunea noastră psiho-emoțională. Trebuie să ținem cont atât de stările noastre, cât și de cele ale partenerului, păstrând echilibrul spiritual al relației.

În acest context, îți prezentăm 3 semne reprezentative, care indică că partenerul tău (sau chiar tu însăți) nu este satisfăcut emoțional:

El refuză să se deschidă ție

Deschiderea emoțională este ceea ce ne ajută să ajungem la un nivel avansat de apropiere și intimitate emoțională și sexuală în relație. Competența de a ne deschide, adică de a ne exprima gândurile și stările într-un mod non-violent, începe în primul rând de la inteligența emoțională a fiecărui individ separat. Totuși, ea mai depinde și de dorința celuilalt partener de a accepta această deschidere fără a o judeca.

Dacă tentativa noastră de a ne arăta vulnerabili nu a fost apreciată, sau nu ni s-a oferit un feedback afectiv necesar, nu vom mai fi dornici să ne deschidem în viitor acelei persoane. Mai degrabă, vom căuta moduri de evitare a dialogurilor, care presupun deschidere și sinceritate. Vom contribui astfel la distanțarea noastră emoțională. Într-un final, vom vedea un străin în locul omului pe care obișnuiam să-l iubim.

Dacă partenerul tău refuză să se deschidă ție, întreabă-te: ,,Oare nu eu am fost cea care a contribuit la izolarea emoțională, la care partenerul meu încearcă să ajungă atât de insistent?”.

El îți spune că nu-l înțelegi

Faptul că nu ne simțim înțeleși în relația în care suntem este un semnal de alarmă. El ne-ar putea sugera ideea că poate nu suntem lângă omul potrivit nouă. Sau poate dimpotrivă – ne aflăm lângă omul nostru, dar am încetat să-i respectăm dorințele și necesitățile. Pentru a ne da seama, care este originea acestei probleme, trebuie să facem două lucruri.

În primul rând, trebuie să ne întrebăm dacă ceea ce simțim față de partenerul nostru este autentic și n-are de-a face cu iluzii autoinsuflate și traume din copilărie. Să nu credeți că e dificil acest lucru. Răspunsul se află întotdeauna la suprafață și are o formulare cât se poate de simplă – ,,DA!”. Dacă, însă, vă vine greu să răspundeți, poate că și ăsta e un răspuns…

Odată ce v-ați convins că iubiți cu adevărat, e timpul să vă angajați într-o converație deschisă, vulnerabilă și incomodă cu partenerul vostru. Trebuie să-l rugați să vă spună, cât se poate de transparent, care sunt necesitățile și dorințele lui. Apoi să-i explicați ce anume veți întreprinde, pentru a le satisface. Nu uitați să adăugați că îl iubiți și că el contează extrem de mult pentru voi. În urma executării calitative a acestor etape (o dată sau poate chiar de mai mult ori), partenerul vostru se va simți totalmente înțeles și acceptat.

Vă certați foarte des

Conflictele sunt o parte componentă a oricărei relații. Ele anunță expirarea strategiilor de comunicare vechi dintre voi și necesitatea schimbării acestora. Tehnicile voastre obișnuite nu contribuiau la satisfacerea necesităților voatre emoționale, iar certurile apar drept consecință a acestui fapt.

Iată de ce este atât de important să comunicăm eficient în cuplu. Să spunem Nu fără a ne simți vinovați, să ne cerem scuze, atunci când simțim că ne-am rănit jumătatea. Să participăm, în mod egal, la procesul de restabilire și susținere a echilibrului psiho-emoțional din relație.

Făcând asta, veți înțelege ce înseamnă să fiți acceptați, cu adevărat și de ce nicio iubire nu poate rezista în timp fără asta.

© Sufletisme.ro