10 lecții de viață pe care le înveți după ce ai fost trădată de omul iubit

Sunt lucruri pe care le înveți ca pe niște lecții în clipa când îți dai seama că omul pe care îl iubeai atât de mult te-a trădat:

1. Negociază din start așteptările și condițiile pe care le ai față de o relație

Poate că din start aveți idei diferite la capitolul poligamie. Poate că pentru el niciodată nu se va pune problema fidelității într-un cuplu, așa cum o vez tu. Fii sigură că ai discutat cu el exact ce așteptări ai și în ce format vezi tu relația voastră funcțională.

2. Nu idealiza niciodată un om

Nimeni nu este ideal și nimeni nu este imun la a face greșeli. Nu-ți idolatriza partenerul. În cazul în care îți va fi infidel, vei fi profund rănită. Chiar dacă ai încredere, fii precaută și realistă.

3. Nu uita să investești în tine

Trădarea aduce în prim plan unul dintre regretele tipice: investiția în partener. Din acest motiv, nu uita să ai grijă mai întâi de tine, pentru ca, indiferent de ce se întâmplă între voi, să fii pregătită să înfrunți viața de una singură oricând.

4. Nu accepta niciodată mai puțin 

Dacă oferi respect, nu accepta dispreț. Dacă oferi dragoste, nu accepta neglijență. Dacă oferi fidelitate, nu accepta să fii trădat. Un partener infidel te-ar putea face să crezi că nu ai fi meritat mai mult. Adevărata lecție este însă că ai tolerat prea mult, de asta ți s-a oferit prea puțin.

5. Nu-ți asuma greșelile lui

Deseori femeile tind să caute vina în ele însele. Trădarea este însă o acțiune care nu depinde de tine. Nu tu ai consumat-o ca fapt, nu tu ai produs-o. Nu te mai învinovăți pentru că ai permis să se întâmple. Nu putem controla acțiunile celor care ne înconjoară.

6. Recunoaște-ți propriile neatenții

Trădarea te poate învăța să fii mai atentă în ceea ce privește relația ta. Să analizezi mai bine, să nu treci cu vederea comportamente dubioase, dar să fii și mai preocupată de ceea ce ți se reproșează pe parcursul relației.

7. Durerea ta este temporară

Trădarea te învață că nu ai cum să te vindeci fără să suferi. Durerea e o terapie. Dă-ți timp să suferi și nu-ți reprima tristețea. Într-o zi ea îți va părăsi casa.

8. Tu nu ai meritat să fii trădată. Nimeni nu merită

Nu accepta trădarea ca pe o normalitate. Scuze de genul Așa e firea lui denotă o stimă scăzută față de tine însăți. Nu-i scuza comportamentele și nu trece peste de parcă ar fi un fleac. La baza trădării sunt probleme grave de cuplu, nu ai cum să-i diminuezi importanța.

9. Iertarea îți dă aripi

Nu purta ură. Lasă în urmă omul care te-a trădat. Sau iartă-l pe deplin înainte de a continua să-l lași din nou în viața ta. Ura nu te va lăsa să fii fericită nici singură și nici alături de el.

10. Un om care ți-a greșit o dată poate fi iertat. Cel care ți-a greșit de mai multe ori – trebuie lăsat în urmă

Nu călca pe aceeași greblă. Un om care-ți demonstrează constant că nu e demn de încredere nu are cum să se mai schimbe. Nu-ți irosi eforturile și resursele. Lasă-l să plece. Eliberează-te de această relație toxică.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com