Îți este imposibil să te detașezi de o emoție, dacă emoția devine atât de puternică, încât îți domină conștiința și spiritul. Atunci cel mai ușor te transformi din purtător de dragoste în dependent. Pentru tine nu contează cine este la celălalt capăt de drum.
Iar această formulă a atașamentului este cea mai periculoasă, din momente ce acolo te-ar putea aștepta un profitor, un manipulator înrăit sau un indiferent. Vrei să trăiești dragostea, dar ajungi să experimentezi o stare de neliniște și regret.
Omul toxic nu înseamnă dragoste
Capacitatea lui de a procesa emoția venită din partea ta este limitată, întrucât emoția personală este mult mai importantă. Omul toxic aduce instabilitate pe termen scurt și anularea oricăror manifestații ale partenerului pe termen lung.
Posibil nu-și poate asuma vina în sens direct, fiind la rândul său influențat de alți oameni, sau de o copilărie toxică, sau de lipsa unor repere clare în propria sa viață. Totuși, din moment ce refuză să coopereze sau să-și corecteze comportamentul, nimic nu mai poți schimba.
O relație presupune un angajament din partea ambilor parteneri. Omul toxic nu vrea decât să absoarbă energia partenerului, având acces direct și permanent prin existența relației. În același timp, este gata să-ți paseze energia sa negativă.
La pachet cu toate reproșurile, nemulțumirile, stările proaste și atitudinea plină de ură față de ceilalți oameni. Nu ai cum să construiești acolo unde cărămizile se surpă la fiecare pas. Nu ai cum să explici, dacă explicația este percepută drept un moft.
Nu ai cum să cedezi, dacă cedarea devine o tradiție, apoi o obligație. Dar poți îndepărta un om toxic, din moment ce înțelegi că nimic nu poate fi schimbat sau remodelat. Poți să pui limite, dacă demnitatea îți este ignorată. Poți spune stop, dacă nu mai are sens.
Manipularea nu înseamnă dragoste
Manipulându-ți partenerul, anulezi din start șansa la un viitor echilibrat. Atunci ce faci: mergi mai departe pentru că iubești sau te oprești, întrebându-te ce cauți acolo, într-un mediu toxic.
Din păcate, de multe ori este complicat să faci diferența între sfat și manipulare, între cerință și manipulare, între lipsă de dispoziție și manipulare.
Știi că într-o relație este firesc să primești și să oferi sfaturi, să asculți ce spune și ce vrea partenerul, să-i accepți uneori dispoziția proastă. Dar uneori nu știi care este încărcătura emoțională din spatele acestor comportamente și, cel mai important, nu știi care este intenția.
Totuși, nu trebuie să tratezi fiecare gest al partenerului drept o intenție de a te manipula. Poți face diferența în timp, atunci când opinia ta nu contează, atunci când emoția ta este anulată din start, atunci când cuvintele tale sunt interpretate, atunci când tot ce se întâmplă este în favoarea celuilalt.
Atunci îți faci concluziile. Poți să accepți caracterul complex al partenerului, așa cum el îți accepăt personalitatea. Dar nu poți accepta umilirea, disprețul, atitudinea negativă și lipsa de iubire. Nu accepți iluzia, de dragul unei iubiri trăite unilateral.
Oamenii toxici nu înseamnă dragoste, manipularea nu înseamnă dragoste. Respectul înseamnă dragoste. Grija și dorința de a fi mai bun înseamnă dragoste. Ai grijă să poți face diferența.
© Sufletisme.ro
Sursa foto: unsplash.com